Zastosowanie wag workujących

Produkt sypkie

Takie „udoskonalone” wagi to na przykład wagi workujące. Wyobraźmy sobie sytuację, w której z kupy ziarna trzeba odmierzyć kilkanaście równych porcji i spakować je do worków. Byłaby to bardzo żmudna praca. Po pierwsze ziarno trzeba by umieścić na wadze, a następnie dosypywać lub odsypywać niego mniejsze porcje, by uzyskać ciężar, który nas interesuje. Następnie odmierzoną porcję trzeba by przesypać do worka, zawiązać go, i cały proces zacząć od nowa. Dlatego właśnie wymyślono wagi workujące. To wagi, które same odmierzają wskazaną im ilość produktu i wsypują ją do worka. Obsługa przez człowieka sprowadza się tylko do założenia worka, i zdjęcia go  z wagi, gdy jest zapełniony. Waga sama idealnie i precyzyjnie odmierza idealne porcje, bez potrzeby dosypywania lub odsypywania ziarna. Oprócz tego najnowsze wagi posiadają wszystkie niezbędne funkcje, takie jak raportowanie ile dokładnie produktu zmieściło się do danego worka, czy raportowanie błędów, jeśli coś poszło nie tak.

Czy to potrzebne?

Powyżej jako przykład produktu suchego podaliśmy ziarno. Jednak wagi workujące i dozowniki wagowe są stosowane w wielu różnych branżach. Jeśli zastanowimy się nad produktami, które mamy w domu okaże się, że prawdopodobnie waga z dozownikiem przygotowała dla nas odpowiednią ilość proszku do prania, przypraw, czy makaronu. Jednak wagi tego tupu stosowane są i również i do większych produktów – takich jak np. ekogroszek, ale i mniejszych – jak lekarstwa. W przemyśle wagi dozujące używane są w wielu przeróżnych branżach.